Hotels in Brugwachtershuisjes

Bruggen worden tegenwoordig steeds meer op afstand geopend en gesloten, waardoor de functie van brugwachter overbodig is geworden. Daardoor komen er steeds meer brugwachtershuisjes leeg te staan. Sommige zijn van cultuurhistorisch belang en vragen dus om een nieuwe bestemming. De provincie Zuid-Holland heeft in 2006 een prijsvraag uitgeschreven voor de monumentale brugcomplexen Wijkerbrug, Kerkbrug en Nieuwe Tolbrug, en voor de Oude Tolbrug, die stamt uit de tijd van de Wederopbouw.

Twee van de brugwachtershuisjes hebben muren van vakwerk en dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Weer een ander huisje heeft ooit deel uitgemaakt van een boerderij en dateert uit rond 1850. Het vierde huisje dateert uit 1956.

De vier cultuurhistorisch interessante brugwachtershuisjes bij de Oude en de Nieuwe Tolbrug en bij de Wijkerbrug en de Kerkbrug in de gemeente Leischendam-Voorburg hebben via een prijsvraag een nieuwe toeristische functie gekregen: iedere zomer zullen er kunstzinnige projecten en culinaire proeverijen plaatsvinden.

Hotels de Wachter wil haar gasten de unieke gelegenheid bieden om korte tijd te verblijven in de wereld van gerenommeerde kunstenaars. In een land rijk aan kunst en design worden de vier huisjes ieder steeds voor de duur van 1 jaar als éénkamerhotels ingericht door (inter)nationale topkunstenaars.
Cultuurbeleving en cultuurparticipatie gaan hand in hand, want haar gasten dragen met hun verblijf bij aan de realisatie van een kunstfonds, waaruit jaarlijks nieuwe projecten worden gefinancierd.

 

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *