Rotterdam | Prinses Irenebrug

Soort brugwachtershuisje: Huisje is gesloopt
Adres brug: Bergse Linker Rottekade, Rotterdam
Plaats brug: Rotterdam
Naam eigenaar: Gemeentewerken Rotterdam
Verzonden door: Ron Hagendoorn

                  
foto’s Ron Hagendoorn

Het was een Leeg huisje, onderdeel van een rijtjeswoning.

De Prinses Irenebrug, vroeger een vaste brug, heeft een geschiedenis sinds 1645.De brug heette toen nog De Prins.
Vele jaren later passeerde er een TOB-bus die te breed en te zwaar voor de brug was, waardoor De Prins instortte. Om toch nog op dezelfde plek een verbinding te krijgen werd er een kleine pont ingezet, eigenlijk meer een drijvende hulpbrug. In 1938 werd er aan een nieuwe brug begonnen. Op 5 augustus 1939 werd de brug feestelijk geopend door een aantal raadsleden. Vanaf dat moment heette de brug voortaan de Prinses Irenebrug, wat nu nog zijn huidige naam is. De Prinses Irenebrug was een ophaalbrug.
Omdat er in de opvolgende jaren steeds breder verkeer ontstond, zoals bussen en vrachtwagens, werden er steeds meer opstoppingen veroorzaakt doordat bussen en vrachtauto’s elkaar niet konden passeren. Zo is in 2005 de ophaalbrug uiteindelijk vervangen door een tafelbrug.

In de zomerperiode wordt er veelvuldig gevaren op de plassen en de Rotte en daardoor gaat de brug vaak dicht en open. Maar in de wintermaanden is er veel rustiger en de brug wordt alleen ‘s zondags bediend.

Eind november 2018 is het brugwachtershuisje gesloopt. Het besturingssysteem van de brug was aan vervanging toe. In 2019 zal de brug worden toegevoegd aan de bediencentrale op de Kop van Zuid. Begin november is de Prinses Irenebrug voor het laatst ter plaatse bediend.

This entry was posted in Aanverwant. Bookmark the permalink.

4 Responses to Rotterdam | Prinses Irenebrug

 1. m.schuit says:

  Leuk om de achtergrondinformatie van de brug te lezen!
  Maar ik heb meteen ook een vraagje; weet u (of iemand anders) tot wie ik me kan wenden als ik interesse heb om het brugwachtershuisje een nieuwe bestemming te geven?

  • Lucia says:

   De eigenaar is Gemeentewerken Rotterdam. Maar dit huisje wordt helaas nog niet tot hergebruik beschikbaar gesteld.

 2. M. Schuit says:

  Mijn idee voor dit brugwachtershuisje: een kleinschalige naschoolse kinderopvang.
  Ik heb al een toepasselijke naam: Schuitje Varen!

 3. Emmy Meijer says:

  Een ruilplaats van diensten of goederen, het maakt niet uit.Een brug zorgt ervoor dat er een overgang van de ene plaats naar de andere is. Je verruilt de ene plaats voor de andere. Het lijkt me in tijden van economische crisis fijn om iets te kunnen ruilen. Je hoeft geen geld te betalen voor de goederen of diensten want je ruilt. Het is een markante plek en ik hoop dat dit huisje een ontmoetingspunt voor wijkbewoners mag worden . Waar je ook terecht kunt voor een gezellig gesprek een kopje koffie en een mooie blik op de Rotte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *