Amsterdam | Hortusbrug

Soort brugwachtershuisje: Creatief Idee
Adres brug: Plantage Middenlaan, Amsterdam
Plaats brug: Amsterdam
Naam eigenaar: Gemeente Amsterdam
Verzonden door: Lucia van Straaten
Website verzender: http://brugwachtershuisjes.nl

foto: Space & Matter

Het kubistische brugwachtershuisje van de Hortusbrug uit 1958 heeft de stijl en de detaillering van het wisselwachtershuisje van Slebos, dat in 1955 op de brugvleugel van de Middentoegangsbrug van het Stationsplein was gebouwd.

Slebos kreeg hiervoor in 1961 de eerste Amsterdamse Architectuurprijs. De bij de prijs behorende sculptuur van Andre Volten bestond uit twee aan elkaar gelaste H-profielen die aan de voet van het bouwwerkje gelast werden.

Het brugwachtershuisje laat alle aspecten zien van de invloed van de Franse architect Le Corbusier, ook de gebruiksonvriendelijke. Een bijzonder, inmiddels gewijzigd detail is het toilet dat in een open verbinding was opgesteld.

Creatief idee in ontwikkeling, meer info zie:http://www.spaceandmatter.nl/architecture/sweets/
In april 2016 is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het wijzigen van het brugwachtershuisje tot hotelfunctie t.b.v. het Lloyd hotel.

This entry was posted in Creatief Idee. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *