Amsterdam | Kortjewantsbrug

Soort brugwachtershuisje: Creatief Idee
Adres brug: Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Plaats brug: Amsterdam
Naam eigenaar: Gemeente Amsterdam
Verzonden door: Lucia van Straaten
Website verzender: http://brugwachtershuisjes.nl

foto: Space & Matter

Bij de erg smalle doorvaart raakten schepen vaak met hun want (het touwwerk aan boord van een schip) vast, waardoor schade en vertraging ontstond. De brugwachter riep de schippers daarom toe: ‘Kort je want’ en die kreet werd vereeuwigd in de brugnaam.
Het cilindervormige brugwachtershuisje, diende als een van de vier havengeldposten. Op een zuil aan de Noordzijde van het opleglandhoofd van de Kortjewantsbrug is de uitkijkpost geplaatst. Hier melden zich de schepen die koers willen zetten naar de Amstel.
De Basculekelder onder de Kortjewantsbrug is relatief groot. De kelder wordt bij bijzondere gelegenheden opengesteld voor publiek. De manifestatie Amsterdam Ondergronds geeft sinds 2006 jaarlijks muziekuitvoeringen in de kelder.

Creatief idee in ontwikkeling, meer info zie:http://www.spaceandmatter.nl/architecture/sweets/
In april 2016 is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het wijzigen van het brugwachtershuisje tot hotelfunctie t.b.v. het Lloyd hotel.

This entry was posted in Creatief Idee. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *