Rotterdam | Oude Willemsbrug

Soort brugwachtershuisje: Leeg Huisje
Adres brug: Maaskade, Rotterdam
Plaats brug: Noordereiland, Rotterdam
Naam eigenaar: Gemeentewerken
Verzonden door: Lotti Hesper
Website verzender: http://www.lottihesper.nl

                                     
foto’s: Lotti Hesper

In het basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam uit 1946 was voorzien in de vervanging van de oude Willemsbrug door een nieuwe brug ter hoogte van de Oude Haven. Omdat deze vervanging uitbleef en de verkeersstroom te groot werd voor het Bolwerk en de Geldersekade, werd besloten tot de aanleg van de Verlengde Willemsbrug. Hierdoor kwam het verkeer uit Rotterdam-Zuid direct uit op de Blaak, die er voldoende capaciteit voor heeft. De Verlengde Willemsbrug werd in 1963 geopend.

De twee gemetselde torens zijn de monumentale restanten van de oude Willemsbrug. Het weggedeelte is echter helemaal gesloopt en de toegangsdeuren van de huisjes zijn nu niet op een normale wijze te betreden, omdat de deuren zich op circa 4,0 meter boven de grond uitkomen. Nu is deze ruimte alleen te betreden met het gebruik van een hoogwerker.

Er is kortgeleden berekend wat de kosten zijn voor het aanbrengen van een trapconstructie in de torens en dat kost ongeveer € 40.000,00 per toren. Een trapconstructie buiten de toren is niet toegestaan, omdat de brugwachtershuisje een monumentale status hebben. Mede om veiligheids- en ARBO technische redenen kunnen deze ruimten niet verhuurd worden.

bron: Gemeentewerken Rotterdam

 

This entry was posted in Leeg Huisje. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *