Leidsch Dagblad: “Doodzonde om te laten verpauperen”

SpanjaardsbrLEIDEN – De tijd dat een brug open ging als je een muntje in de klomp van de brugwachter gooide, ligt ver achter ons. Door de moderne technologie is de brugwachter een zeldzaamheid geworden. Bijna alle bruggen worden op afstand bediend. Daardoor staan, ook in Leiden, veel brugwachtershuisjes te verkommeren. Als het aan Frank Moerman van de Stichting Brugwachtershuisjes ligt, komt daar verandering in.

Door Diederik de Groot d.de.groot@hollandmediacombinatie.nl – 8-8-2015, HDCmedia, Leidsch Dagblad

,,Als je zulk prachtig vastgoed hebt, is het toch doodzonde om het leeg te laten staan en te laten verpauperen’’, zegt Moerman. Hij is gefascineerd door de verfijnde architectuur van de brugwachtershuisjes en de prachtige plekken waar ze staan. Moerman is, samen met oprichtster Lotti Hesper, een drijvende kracht achter de stichting en kijkt vooral naar de omgeving van zijn woonplaats Leiden.

Blauwpoortsbrug

In het huisje op de Blauwpoortsbrug is Bootjes en Broodjes gevestigd

Het doel van de stichting is de huisjes een nieuwe functie te geven. ,,Op die manier zorg je er het best voor dat ze mooi bewaard blijven’’, stelt Moerman. Dat dit klopt, bewijzen twee huisjes in het centrum van Leiden. In het huisje op de Marebrug zit een antiekwinkeltje en in dat op de Blauwpoortsbrug bootverhuurder Bootjes en Broodjes. Met name het laatste gebouwtje is uitstekend onderhouden en heeft een functie in de stad. Moerman: ,,We gebruiken het vaak als voorbeeld op de website van onze stichting. Het laat duidelijk zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om iets zinvols met brugwachtershuisjes te doen.’’

 

 

Rijnzichtbrug (450x600)

Frank Moerman bekijkt het vervallen huisje op de Rijnzichtbrug

Niet alle Leidse huisjes worden gebruikt. Het gebouwtje op de Rijnzichtbrug staat er verlaten bij. De verf bladdert van de gevel, binnen is het leeg, op een ouderwetse telefoon met draaischijf en wat rommel na. Onnodig, volgens Moerman. ,,Het is zonde dat dit staat weg te rotten. Elke dag fietsen hier heel veel mensen langs. Je kan er bijvoorbeeld een stroopwafelwinkeltje in maken. Dat zou prima lopen, denk ik.’’

De Stichting overlegt met gemeenten en provincies om huisjes als deze een functie te geven. De provincie Zuid-Holland staat op het punt om een onderzoek door de stichting te laten uitvoeren naar een nieuw bestaan voor achttien huisjes, waarvan drie in Leiden. Het gaat om die bij de Zijlbrug, de Wilhelminabrug en de persoonlijke favoriet van Moerman, die bij de Spanjaardsbrug, op de grens van Leiden en Leiderdorp.

Dat laatste huisje, met een opvallend koperen dak, biedt volgens Moerman veel mogelijkheden. Het is van belang dat de brug veilig open kan, ook als er activiteit in het huisje is. Bij de Spanjaardsbrug is dat perfect mogelijk, omdat er een doorgang is van de ingang van het huisje tot achter de slagbomen die sluiten als de brug open gaat. ,,Het is een groot huisje op een prachtige plek en de veiligheid is geen probleem. Je zou hier zelfs een mooie horecagelegenheid kunnen vestigen, met een terras beneden aan het water. Maar ik weet niet of de buurman daar zo blij van wordt’’, zegt Moerman lachend.

Bij de stichting hopen ze dat omwonenden met ideeën voor een nieuwe functie voor de huisjes komen. Dat was eerder een succes in Rotterdam. Moerman: ,,We kregen veel reacties en originele voorstellen. Iemand kwam zelfs met het plan om er een rolstoeltentoonstelling in te houden. Uiteindelijk is het een foto-expositie over de stad geworden.’’

Trekvlietbrug

Het huisje op de Trekvlietbrug wordt binnenkort een informatiecentrumpje

Een Leids huisje waar al concrete plannen voor zijn, staat op de Trekvlietbrug. ,,Het is eigenlijk een onooglijk gebouwtje’’, zegt Moerman. ,,Maar ook hier kan je wat mee. Hier werden vroeger trekschuiten door paarden over het water getrokken. We gaan het huisje met subsidie van de provincie en Fonds1818 inrichten als informatiecentrumpje over deze trekvaart. Met transparante stickers en posters gaan we de geschiedenis hier laten zien.’’

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *