Den Bosch | Orthenbrug

Soort brugwachtershuisje: Goed Voorbeeld
Adres brug: Citadellaan 2, 5211 XB Den Bosch
Plaats brug: Den Bosch
Naam eigenaar: Gemeente Den Bosch
Brugwachterverhalen:
Verzonden door:
Erik Both

Foto’s: Bouwrituelen, Imke van Dillen en Google Streetview

De Orthenbrug is een ophaalbrug over de Zuid-Willemsvaart in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch en stamt uit 1937. De brug ligt vlak bij de Citadel, waar de Zuid-Willemsvaart samen met de Dommel en de Aa samen komen om verder te stromen als Dieze.
De brug is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en pas in 1954 hersteld en in gebruik genomen. De weg die eroverheen gaat, de Citadellaan, is de oude doorgaande weg vanuit Vught naar Orthen.

De Zuid-Willemsvaart is een waterstaatkundig icoon. Deze vaarroute was altijd een belangrijke schakel tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Met de komst van het Maximakanaal is de grote vaart uit de Zuid-Willemsvaart vertrokken. In de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch staan langs deze vaarroute drie (zo goed als) werkeloze brugwachtershuisjes: Anthoniebrug, Hinthamerbrug en Orthenbrug.
Deze drie brugwachtershuisjes maken momenteel onderdeel uit van een nieuw herontwikkelingsplan van de Zuid-Willemsvaarttraverse. Ze bevinden zich in een ‘staat van tussentijd’. Deze onzekere overgangsfase wordt het komende jaar (2016/2017) optimaal benut met een artistiek interactief bouwritueel. Met als doel de betekenis van de huisjes te onderzoeken en de brugwachtershuisjes een impuls te geven in de transitie. Zie ook www.bouwrituelen.nl

This entry was posted in Goed Voorbeeld. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *