OnderWaterWereld, Expeditie Natuurbrug en Weerspiegeling voor brugwachtershuisjes Schiedam

Drie brugwachtershuisjes in Schiedam krijgen deze zomer een creatieve invulling. Het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug is al ingericht door waterschapsecoloog Ernst Raaphorst. Voor het huisje van de Ooievaarsbrug is fotograaf Dagmar Haggenburg aan de slag met allerlei vormen van onkruid. Het huisje van de Hoofdbrug wordt naar verwachting half september ingericht door ontwerpers Kymia Kazemi & Huibert Groenendijk.

“Met de invulling van de brugwachtershuisjes pakken we de leefbaarheid en uitstraling van de eenzame brugwachtershuisjes aan. Na onze oproep om op een duurzame en aantrekkelijke manier invulling te geven aan de brugwachtershuisjes waren we positief verrast door de grote animo. De mooie creatieve projecten maken straks onze stad weer een stukje aantrekkelijker en levendiger”, aldus Duncan Ruseler, wethouder Cultuur en Monumenten van de gemeente Schiedam.

Ook projectleider Lotti Hesper van Stichting Brugwachtershuisjes was erg te spreken over de hoeveelheid en kwaliteit van de 29 ingediende plannen. “Hieruit hebben we met een selectiecommissie met een afvaardiging van gemeente, Stichting Mooi Werk en een cultureel ondernemer drie mooie plannen kunnen kiezen. “Wij hebben de overtuiging dat dit een positief effect geeft voor de wijk.”

Ernsts OnderWaterWereld
Waterschapsecoloog Ernst Raaphorst: “Als je nu langs het brugwachtershuisje van de Oranjebrug loopt, krijgt je inzicht in de waternatuur die zich in de havens van Schiedam afspeelt. De onderwaterwereld is een prachtige plek, maar is ook verborgen en geheimzinnig en daarom misschien een beetje onderschat. Met Ernsts OnderWaterWereld haal ik via een videoscherm en bijpassende aankleding de onderwaterwereld van Schiedam naar boven, zodat iedereen zich daarover kan verwonderen”, zegt hij trots.

Expeditie Natuurbrug
Expeditie Natuurbrug komt in en rondom het brugwachtershuisje van de Ooievaarsbrug. Fotograaf Dagmar Haggenburg vertelt met haar serie ‘Weeds’, oftewel onkruid, hoe mooi de natuur kan zijn die wij doorgaans als ongewenst bestempelen. “Ik wil het huisje gebruiken om mensen met een andere blik naar de levende wezens om hen heen te laten kijken. Ook wil ik mensen uitnodigen zelf naar levende wezens in Schiedam op zoek te gaan. De bedoeling is dat deze vondsten ook weer een plekje krijgen in het brugwachtershuisje.” Bovendien wil ze door meer beplanting een bijdrage leveren aan een groenere stad en hoopt ze anderen hiermee te inspireren.

Weerspiegeling: verleden, heden en toekomst
‘Weerspiegeling: verleden, heden en toekomst’ komt in het brugwachtershuisje van de Hoofdbrug. Ontwerpers Kymia Kazemi & Huibert Groenendijk wonen vlak naast de Hoofdbrug. “Wij zochten naar een verrassend effect met behoud van alles wat zich in de omgeving afspeelt. Daarom maken wij het brugwachtershuisje spiegelend, waardoor het transparant lijkt en je het idee krijgt dat je door het huisje heen kan kijken.” Te zien vanaf eind september.

Met speciale dank aan onze lokale projectleider uitvoering: Julia Snikkers.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.