Trekvaarten

Dicht-kunstwerk ‘Brug in de Tijd’ voor Beukelsbrug Rotterdam
Een paard aanschouwt het verkeersrumoer en verbaast zich in stilte. Dichtregels slaan een brug in de tijd. Op initiatief van de Stichting Brugwachtershuisjes maakten ontwerper Vos Broekema en dichter Dirk Kroon een dicht-kunstwerk voor het brugwachtershuisje en de 114 m lange brugleuning van de Rotterdamse Beukelsbrug. Het geheel toont het verband tussen de voormalige trekvaart van de Delfshavense Schie, het ontwerp van brug met huisje door Wim Quist (1965) en het werelderfgoed van de Van Nelle Fabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1930). Het slechts weinig gebruikte brugwachtershuisje en de brug zelf krijgen op deze wijze een culturele functie erbij.

 

 

 

 

Gedichten over trekvaarten voor kadehekken Koepoortbrug Delft
Gedichten over en aan trekvaart de Schie sieren vanaf eind juni 2018 de kadehekken van de Koepoortbrug in Delft. Daarmee wil Stichting Brugwachtershuisjes de historie van de plek benadrukken en de rol van de trekvaart daarin en voornamelijk Delftse dichters een podium bieden. De gedichten zijn van Cindy Righarts, Tjitske de Haas, Mary Heylema en Fleur Fok. Sephine Laros, voorzitter van Stichting Nieuwe Langendijk onthulde dinsdag 26 juni om 16 uur samen met de dichters hun gedichten. Aansluitend was er een drankje en hapje in het brugwachtershuisje/winkeltje van Stichting Stunt. Eerder dit jaar koos een selectiecommissie uit 31 inzendingen deze winnaars. Het project is onderdeel van het programma van de Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid-Holland en gerealiseerd in samenwerking met de dichters en Rocka Sign bv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Licht aan voor kunst brugwachtershuisje Abtswoudsebrug Delft

Sinds 29 maart 2018 heeft Stichting Brugwachtershuisjes figuurlijk het licht aan gedaan voor kunst achter de ramen van het brugwachtershuisje bij de Abtswoudsebrug in Delft (nabij Abtswoudseweg nr 2). Zanger Jeroen Manders zong bij de opening volksliedjes naar passerende fietsers en boten vanaf het balkon. Het brugwachtershuisje dat er jarenlang eenzaam bij stond , maar wel vol zit met techniek voor de afstandsbediening van de brug, kreeg zo nieuwe bewoners. Lees meer.

 

 

 

 

Trekvaarten & Brugwachtershuisjes
De Provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om bestaand erfgoed te behouden voor toekomstige generaties door het te beschermen, te laten beleven en te benutten. De trekvaarten behoren ook tot het Zuid-Hollands erfgoed. Om voorbijgangers te informeren over de bijzondere geschiedenis van de trekvaarten en tegelijkertijd enthousiast te maken over de kwaliteiten en mogelijkheden van de bijbehorende brugwachtershuisjes realiseert Stichting Brugwachtershuisjes in 2018 ‘informatievensters’ voor de Beukelsbrug in Rotterdam, de ‘s-Gravenlandsebrug, de Koepaardbrug en Monstersche Sluis in Maassluis, een dichtregel op de kadehekken van de Koepoortbrug in Delft, een kunstobject met een ntb brugwachtershuisjee en een publieksevenement.

Informatievensters 2015
In 2015 zijn ook al 8 ‘informatievensters’ gerealiseerd en op 8 brugwachtershuisjes langs de trekvaarten geplaatst: Trekvlietbrug (Leiden), Geestbrug (Rijswijk), Oude Tolbrug (Voorburg), Oostpoortbrug en Reineveldbrug (Delft), Kortedijk (Vlaardingen), Ooievaarsbrug (Schiedam) en Achterhavenbrug (Rotterdam). Deze kunst u nog steeds bewonderen.

Achterhavenbrug

Achterhavenbrug R’dam

Geestbrug

Geestbrug Rijswijk

Kortedijk Vlaardingen

Kortedijk Vlaardingen

Trekschuit

Trekschuit

 

Ooievaarsbrug Schiedam

Ooievaarsbrug Schiedam

Oostpoortbrug Delft

Oostpoortbrug Delft

Oude Tolbrug Voorburg

Oude Tolbrug Voorburg

 

 

 

 

 

 

 

 

Reineveldbrug Delft

Reineveldbrug Delft

Trekvlietbrug Leiden

Trekvlietbrug Leiden

 

 

 

 

 

 

 

Colofon 2015
Het project Trekvaarten & Brugwachtershuisjes is mogelijk door financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland en Fonds 1818.

Samenstelling: Lotti Hesper, Frank Moerman Stichting Brugwachtershuisjes
Foto’s: Stichting Brugwachtershuisjes, Stadsarchief Rotterdam, Haagse Beeldbank, Stadsarchief Vlaardingen, Gemeentearchief Schiedam, Gemeentearchief Delft, Beeldbank Leidschendam-Voorburg, Erfgoed Leiden en omstreken
Vormgeving: Sanne van der Schoor, Gerard de Bruin
Bestickering: vandeReclame
Met dank aan dichters: Ingrid Essenburg, Hubertus Bahorie, Gerard in ‘t Veen, Verzet de Zinnen, Pink Meltzer, Gideon Roggeveen, Wijbrand Boon en Stichting Mooi Werk.
Copyright: Stichting Brugwachtershuisjes, 2016

Colofon 2018
Het project Trekvaarten & Brugwachtershuisjes is mogelijk door financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland, Fonds 1818 en Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o.

Comments are closed.