Hoe werkt het makelen van huisjes?
Je ziet ze overal: leegstaande brugwachtershuisjes. Ze zijn vaak charmant; ze staan op mooie plekken in de stad of in het landschap; ze nodigen uit om te fantaseren hoe je zo’n huisje zelf zou willen gebruiken of hoe je een huisje weer betekenis kan geven voor de omgeving. Het lijkt zo eenvoudig, als je de sleutel had wist je het wel …..
Juist het proces om een huisje beschikbaar te krijgen voor een nieuwe functie en het vinden van een passende invulling is complex en per keer verschillend.
Daarbij maakt het ook uit of je eigenaar/beheerder bent van een huisje of als toekomstige gebruiker geinteresseerd bent in een huisje. Om het proces iets meer inzichtelijk te maken hebben we een aantal stappenplannen opgesteld.
- Stappenplan (her)gebruik voor EIGENAREN
beschrjft het proces dat komt kijken bij het geschikt maken van brugwachtershuisjes wanneer je eigenaar bent van een of meerdere huisjes - Stappenplan (her)gebruik voor GEBRUIKERS
beschrijft het proces dat komt kijken voordat je als geinteresseerde in aanmerking wil komen voor een huisje (indien beschikbaar)
Lessons learned
Het proces om een huisje permanent beschikbaar te krijgen voor een nieuwe functie, met een andere gebruiker dan de oorspronkelijke brugwachter die als taak had de brug te bedienen, verloopt vaak in kleine stapjes:
Eigenaren zien meestal belemmeringen. Brugwachtershuisjes vallen onder het beheer van de technische afdelingen van de eigenaren, zoals Rijkswaterstaat, provincie, waterschap of gemeente.
De beheerders van de brug waar het huisje toe behoort hebben als taak om veilig en betrouwbaar verkeer over de weg en over het water te combineren. De essentie van het werk van de eigenaren is het feilloos laten functioneren van de brug. En iedere aanspraak op het gebruik van het huisje voor andere doeleinden leidt in principe af van die kerntaak. Daarin hebben de brugbeheerders gelijk.
Door in kleine stapjes te denken en te werken lukt het soms verandering te bereiken:
- Het lukt om in contact te komen met de eigenaar
- De eigenaar is bereid om mee te denken met de initiatiefnemer over hoe het huisje een nieuwe betekenis kan krijgen.
- Er mag iets opgehangen worden in het huisje, of tegen het raam, een kunstwerk, een informatiepaneel, verlichting t.b.v. een lichtkunstwerk.
- Er krijgt iemand een sleutel om af en toe in het huisje binnen te gaan.
Langzaam ontstaat er vertrouwen en komt het besef dat een nieuwe invulling van het huisje positief is in plaats van bedreigend.
Op dat moment komt het ideaalbeeld dichterbij om het huisje permanent een nieuwe functie te geven. De tijd is rijp om afspraken te maken over de herbestemming.
Uitwisseling van kennis met andere gebruikers over kansen en uitdagingen voor hergebruik van brugwachtershuisjes helpt hierbij. Stichting Brugwachtershuisjes heeft al een divers netwerk van gebruikers met ervaring om deze bruggen te bouwen.